BG

Кой светец кого покровителства или коя иконо за кого е подходящ подарък

Кой светец кого покровителства или коя иконо за кого е подходящ подарък

Света Троица - Светата Троица е единосъщното и триединно лице на Господ - Бог Отец, Иисус Христос и Светия Дух.

Св. Йоан Кръстител - Неговата икона е подходящ подарък за кръстници и кумове; при главоболие. Чества се на 7ми януари.

Св. Димитър - Покровителства търговците и работещите в чужбина. Чества се на 26ти октомври.

Св. Георги Победоносец - На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Почитан като небесен воин и закрилник на смелите мъже, на войници и офицери, затворници, животновъди и земеделци. Чества се на 6ти май.

Св. Евангелист Лука - Покровителства лекари, художници, иконописци и ловци. Почита се на 18ти октомври.

Св. Безсребърници и чудотворци Козма и Дамян - лекуват телесни и духовни болести; помагат за вдигането на сватба. Честват се на 1ви ноември.

Св. Йосиф - прогонва духа на завистта и клеветата. Чества се на 26ти декември.

Св. мчца Варвара - покровителства децата, бременните и работещите жени. Чества се на 14ти януари.

Св. Мина - Покровителства дом, семейство, здраве, намиране на изгубени вещи. Моли се за рожба, женитба, дори за дефекти в говора, най - бързо изпълнява намислените желания и прави чудеса. Чества се на 11ти ноември.

Св.мчк. Бонифаций - чества се на 19ти декември и Преп. Серафим Сарофски - чества се на 2ри януари. Помагат срещу пиянство, наркотици и бесове. Лекуват наркомани.

Св. Спиридон - покровителства занаятчиите - обущари, грънчари...Чества се на 12ти декември.

Св. Св. Константин и Елена - Император Константин, който царувал в Рим и Константинопол, през 313г. прави христианството официална религия. Император Константин и неговата майка Елена се почитат на 21ви май.

Св. Петър - покровителства занаятчиите. Помага за плодородие и продуктивност; срещу ухапване от змия. Апостол Петър е един от основателите на християнската религия и, според католиците, първият папа. В народните вярвания той държи ключовете за Райските порти и определя коя душа е праведна и коя-грешна. За него Иисус казва: "Върху тази скала ще построя църквата си". Паметта на първоапостолите Петър и Павел се почита на 29ти юни.

Св. Велики мъч. Вяра, Надежда, Любов и майка им София - Закрилят децата. Отдава се почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Честват се на 17ти септември.

Св. Николай Чудотворец - покровителства моряци, рибари, търговци и затворници. Чества се два пъти през годината - на 6ти декември, когато светителят се представил на Господ и на 9ти май, когато са пренесени мощите му.

Преп. Сергей Родоженски - помага на трудно схватливите деца и ученици.

Св. Христофор и чудотворната икона на Св. Богородица "Пътеведителка" - покровителства пътуващите


Изкуството е едно от най-естествените действия. На човека е присъща творческата способност да преобразява природните форми и явленията на живота, за да изразява в образи своите преживелици. Тази дейност се нарича изкуство.

прочети още

Във всеки християнски дом трябва да има икона на Господ Иисус Христос и Св. Богородица

прочети още

Художествената творба е плод на вдъхновение. Великите творци са със силен и възвишен ум. Когато умът е буден и възпламенен, той наблюдава живота, търси нови идеи, намира нови пътища за общуване с нещата и хората. С други думи, получава различен поглед за света и бита. Съзнанието на художника е склонно да съзерцава природата, а после изразява сантиментално-интуитивните резултати от това съзерцание.

прочети още

В световното развитие човекът представя онова стъпало, на което се борят за надмощие духът и материята. Изкуството е важно в културно-историческо отношение, защото е възможност духът да подчини материята на своите изисквания.

прочети още

На 17ти септември Имен ден празнуват Вяра, Надежда, Любов, София. Този ден е "Празник на влюбените", според Православната църква. Вярата, Надеждата, Любовта, Мъдростта са изначални ценности и добродетели, които пълнят живота ни със смисъл.

прочети още

Да внесем морето в нашия дом! - Кога, ако не през лятото?

прочети още

Желателно е картината да бъде със сертификат, да е с малък размер и , по възможност, без стъкло.

прочети още

Поздравления, че избрахте да подарите изкуство на вашите близки приятели или роднини, пред алтернативата "пари в плик".

прочети още

Дизайнерските бижута от стъкло са оригинален подарък за всяко момиче. Уникалността на нашите стъклени бижута е в присъствието на многоцветни триизмерни стъклени охлюви.

прочети още

Най-големият подарък за Коледа за всички нас е Рождество Христово. В последните години разбрах, че подаръци получаваме всеки ден. И всеки ден живеем празник. Вярвам, че нашата любов и доброта правят от малките неща голямо чудо. И вярвам, че всичките ни (по) желания, прошепнати в Коледната нощ се сбъдват.

прочети още

Предлагаме съдове за греяно вино и греяна ракия. Керамичните съдове са ръчно изработени на грънчарско колело. Ръчно са рисувани и два пъти изпечени при висока температура. Характерна особеност на керамиката е, че тя съхранява температурата на течността, която е в съда. Ако течността е ледено студена, по-дълго остава студена, ако е гореща, по-дълго време остава топла.

прочети още

И Трифон, и Валентин заслужават внимание. Ние уважаваме всички празници. Нали сме уважаващ себе си магазин за подаръци?

прочети още
Съд за греяна ракия
27 октомври 2021

Температурите се понижават…Наближават зимните празници…Сгрява ни любовта, любовта, любовта…Прибягваме и до горещи напитки. Чай, шоколад, вино, но и едно много специално питие – греяна ракия. Греяната ракия е питие за ценители. Да грееш ракия е свещенодейство. Всеки си има тайна рецепта, която се споделя от уста на уста, докато пием греяна ракия, разбира се.

прочети още

Българските артисти са талантливи, българските артисти са космополитни, българският талант е всепризнат, българският талант е посланик на България. Навсякъде по света има белези от българско изкуство, но с радост го посрещаме и у дома. Така у дома си дойдоха и творбите на Елица Драйбра.

прочети още

Пролет – лято.  Откриваме сезона на приключенията и забавленията. Започва и сезонът на сватбите. Какво по-вълнуващо приключение от сватба? Една сватба е празник за много хора – за младоженците, за кумовете, за родителите, за приятелите и роднините. Без значение дали се отбелязва в „тесен кръг“ или в  пищно тържество, сватбата си остава едно от “ Високите събития“ в живота. Акцент на празника е любовта, но и без подаръци не може.

прочети още

През януари водата е във всичките си форми – дихание в студа, сняг, лед, кални локви…През януари, пък даже и през февруари водата е във Водолей. Всеки януари е изпитание за мен. Изтерзана стигам до края му и когато вече трябва да празнувам Рождения си ден, аз съм напълно изнемощяла от лутане в Сатурновата дупка.

прочети още

Още се радваме на коледните подаръци…..Още гърмим от запасите новогодишни фойерверки….Още ни побиват  тръпки от леденото хоро и още си лекуваме махмурлука от националните чествания на  Иванов ден…. Още и още, и още и зимните празници край нямат….Така е измислено – през лятото работи, през зимата почивай и празнувай…Така е било, а сега е – през лятото почивай и пътувай, през зимата – празнувай…За работа нищо не се споменава. И без друго е много студено и вали сняг…Празниците продължават….

прочети още

Бъдни вечер и Коледа споделяме със семейството и най-близките. Това са най- скъпите ни хора и хората, които познаваме най-добре. За тях са най- специалните подаръци.

прочети още

Рождествения празник ни изпълва с доброта и благородство. Щедри сме и благодарни.

прочети още

Всеки ден пием “ кафе с късметче“. С трепет четем мъдри мисли и многозначителни пожелания, които водят  деня ни до н-тото кафе.  Наричайки  късмети в Коледната питка , надзъртаме с надежда в Новата година.  Различни са очакванията ни към Късмета. Да е голям, да е добър, да е много…., но най-вече да го има…

прочети още

Православният календар е изпълнен с празници и чествания. Някои от тях отбелязваме с особена тържественост. Светците са съхранили православната вяра за нас. Ние в знак на благодарност ги изографисваме в църкви . Като икони ги внасяме в дома си с надежда да ни покровителстват и да ни държат в правия път. Кръщаваме децата си на светци. Все хубави имена – силни и святи. Празнуваме именни дни

прочети още

Чайникът асоциирам винаги с домашния уют. Чайникът като подарък за „нов дом“ е символ за топло семейно огнище.

прочети още

В средата на ноември застудя. Мрачно е и неприветливо. Ние , обаче , сме подготвени и витрината ни е светеща и бляскава. Уютно е при нас и от ръчно правените свещи се носят коледни аромати на канела, портокал и ванилия. В очакване на декември….

прочети още