BG

Кой светец какво покровителства или коя икона за кого е подходящ подарък? Продължение.

Кой светец какво покровителства или коя икона за кого е подходящ подарък? Продължение.

Св. Екатерина и Св. Серафим Софийски - помага на студенти и ученици да вземат успешно изпитите си.

Св. Екатерина - закриля майките; помага при трудно раждане. Чества се на 24ти ноември.

Св. Цар Борис - помага за помиряване на враждуващите. Чества се на 2ри май.

Св. Лазар - помага на девойките да разпознаят своя любим. Чества се на 23ти април

Св. Антоний - покровителства монасите и ковачите; предпазва от болести. чества се на 17ти януари.

Св. Атанасий - покровителства железари, пчелари и домашните животни. Чества се на 18ти януари.

Св. Марина и чудотворната икона "Помощ в родах" - покровителства родилките и женските занаяти. Чества се на 17ти юли.

Св. Трифон - покровителства винари и лозари. Чества се на 14ти февруари.

Св. Стефан - покровителства ловците. Св. Стефан е първомъченик, защото е една от първите жертви на християнската вяра. Чества се на 27ми декември.

Св. Симеон и чудотворната икона "Геронтиса" - покровителства орачите и възрастните хора. Чества се на 1ви септември.

Св. Харалампий - покровителства пчелите и пчеларите. Чества се на 10ти февруари.

Св. Тодор - закриля конете, ездачите, младите булки и лудите. Датата на честване се променя .

Св. Архангел Михаил - закриля дома, помага срещу нападения от зли духове. Покровител на рентгенолозите. Подходящ подарък за дома. Чества се на 8ми ноември.

Свщмч. Арета и Св. Йоан Богослов - покровителстват зъболекарите.

Св. Анна - покровителства семейството. Помага при бременност, раждане и майчинство. Чества се на 9ти декември.

Св. Петка - покровителства род и семейство. Чества се на 14ти октомври.

Св. Пантелеймон - покровителства лекари и акушери. Чества се на 27ми юли.

Св. Йоан Рилски - почита се като изключителен небесен покровител на българския народ. Чества се на 19ти октомври.

Св. Архангел Гавраил - Арх. Гавраил е един от първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Името означава Крепост Божия. Приема се за пазител на божествените крепости и вестител на Божиите тайни. Чества се на 8ми ноември.

Св. Пророк Илия - Името на Илия означава сила Господня. Вярва се, св. Илия може да лекува, затова осветената му икона се поставя до болни хора. Покровителства кожухари, кожари, самарджии, майсторите и калфите. Чества се на 20ти юли.

Св. Св. Кирил и Методий - Иконата е подходяща за всеки, свързан с образованието, езика и културата ни. Св. Св. Кирил и Методий са смели проповедници на християнството и основатели на езика и културата на славянските народи. Честват се заедно на 11ти май.

Св. Св. Киприян и Юстина - помагат за изцеление на душевни и телесни недъзи, за предпазване и премахване на магии и други зловредни влияния. Честват се на 2ри октомври.

Св. Седмочисленици - Св. Седмочисленици са славянските просветители - светите братя Кирил и Методий и техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, които покровителстват и символизират силата на българския дух. Честват се заедно на 27ми юли. На същия ден се чества и Успение на Св. Климент Охридски, както и паметта на св. великомъченик Пантелеймон.


Изкуството е едно от най-естествените действия. На човека е присъща творческата способност да преобразява природните форми и явленията на живота, за да изразява в образи своите преживелици. Тази дейност се нарича изкуство.

прочети още

Във всеки християнски дом трябва да има икона на Господ Иисус Христос и икона на Св. Богородица. Св. Богородица покровителства дом, семейство, майка, деца. Иконата на Св. Богородица е подходящ подарък за нов дом, ново семейство и за всякакви поводи. Чества се на 15ти август. Иисус Христос е Господ Вседържител и покровителства всеки християнин. Чества се Рождеството и Възкресението на Иисус Христос.

прочети още

Художествената творба е плод на вдъхновение. Великите творци са със силен и възвишен ум. Когато умът е буден и възпламенен, той наблюдава живота, търси нови идеи, намира нови пътища за общуване с нещата и хората. С други думи, получава различен поглед за света и бита. Съзнанието на художника е склонно да съзерцава природата, а после изразява сантиментално-интуитивните резултати от това съзерцание.

прочети още

В световното развитие човекът представя онова стъпало, на което се борят за надмощие духът и материята. Изкуството е важно в културно-историческо отношение, защото е възможност духът да подчини материята на своите изисквания.

прочети още

На 17ти септември Имен ден празнуват Вяра, Надежда, Любов, София. Този ден е "Празник на влюбените", според Православната църква. Вярата, Надеждата, Любовта, Мъдростта са изначални ценности и добродетели, които пълнят живота ни със смисъл.

прочети още

Да внесем морето в нашия дом! - Кога, ако не през лятото?

прочети още

Желателно е картината да бъде със сертификат, да е с малък размер и , по възможност, без стъкло.

прочети още

Поздравления, че избрахте да подарите изкуство на вашите близки приятели или роднини, пред алтернативата "пари в плик".

прочети още

Дизайнерските бижута от стъкло са оригинален подарък за всяко момиче. Уникалността на нашите стъклени бижута е в присъствието на многоцветни триизмерни стъклени охлюви.

прочети още

Най-големият подарък за Коледа за всички нас е Рождество Христово. В последните години разбрах, че подаръци получаваме всеки ден. И всеки ден живеем празник. Вярвам, че нашата любов и доброта правят от малките неща голямо чудо. И вярвам, че всичките ни (по) желания, прошепнати в Коледната нощ се сбъдват.

прочети още

Предлагаме съдове за греяно вино и греяна ракия. Керамичните съдове са ръчно изработени на грънчарско колело. Ръчно са рисувани и два пъти изпечени при висока температура. Характерна особеност на керамиката е, че тя съхранява температурата на течността, която е в съда. Ако течността е ледено студена, по-дълго остава студена, ако е гореща, по-дълго време остава топла.

прочети още

И Трифон, и Валентин заслужават внимание. Ние уважаваме всички празници. Нали сме уважаващ себе си магазин за подаръци?

прочети още
Съд за греяна ракия
27 октомври 2021

Температурите се понижават…Наближават зимните празници…Сгрява ни любовта, любовта, любовта…Прибягваме и до горещи напитки. Чай, шоколад, вино, но и едно много специално питие – греяна ракия. Греяната ракия е питие за ценители. Да грееш ракия е свещенодейство. Всеки си има тайна рецепта, която се споделя от уста на уста, докато пием греяна ракия, разбира се.

прочети още

Българските артисти са талантливи, българските артисти са космополитни, българският талант е всепризнат, българският талант е посланик на България. Навсякъде по света има белези от българско изкуство, но с радост го посрещаме и у дома. Така у дома си дойдоха и творбите на Елица Драйбра.

прочети още

Пролет – лято.  Откриваме сезона на приключенията и забавленията. Започва и сезонът на сватбите. Какво по-вълнуващо приключение от сватба? Една сватба е празник за много хора – за младоженците, за кумовете, за родителите, за приятелите и роднините. Без значение дали се отбелязва в „тесен кръг“ или в  пищно тържество, сватбата си остава едно от “ Високите събития“ в живота. Акцент на празника е любовта, но и без подаръци не може.

прочети още

През януари водата е във всичките си форми – дихание в студа, сняг, лед, кални локви…През януари, пък даже и през февруари водата е във Водолей. Всеки януари е изпитание за мен. Изтерзана стигам до края му и когато вече трябва да празнувам Рождения си ден, аз съм напълно изнемощяла от лутане в Сатурновата дупка.

прочети още

Още се радваме на коледните подаръци…..Още гърмим от запасите новогодишни фойерверки….Още ни побиват  тръпки от леденото хоро и още си лекуваме махмурлука от националните чествания на  Иванов ден…. Още и още, и още и зимните празници край нямат….Така е измислено – през лятото работи, през зимата почивай и празнувай…Така е било, а сега е – през лятото почивай и пътувай, през зимата – празнувай…За работа нищо не се споменава. И без друго е много студено и вали сняг…Празниците продължават….

прочети още

Бъдни вечер и Коледа споделяме със семейството и най-близките. Това са най- скъпите ни хора и хората, които познаваме най-добре. За тях са най- специалните подаръци.

прочети още

Рождествения празник ни изпълва с доброта и благородство. Щедри сме и благодарни.

прочети още

Всеки ден пием “ кафе с късметче“. С трепет четем мъдри мисли и многозначителни пожелания, които водят  деня ни до н-тото кафе.  Наричайки  късмети в Коледната питка , надзъртаме с надежда в Новата година.  Различни са очакванията ни към Късмета. Да е голям, да е добър, да е много…., но най-вече да го има…

прочети още

Православният календар е изпълнен с празници и чествания. Някои от тях отбелязваме с особена тържественост. Светците са съхранили православната вяра за нас. Ние в знак на благодарност ги изографисваме в църкви . Като икони ги внасяме в дома си с надежда да ни покровителстват и да ни държат в правия път. Кръщаваме децата си на светци. Все хубави имена – силни и святи. Празнуваме именни дни

прочети още

Чайникът асоциирам винаги с домашния уют. Чайникът като подарък за „нов дом“ е символ за топло семейно огнище.

прочети още

В средата на ноември застудя. Мрачно е и неприветливо. Ние , обаче , сме подготвени и витрината ни е светеща и бляскава. Уютно е при нас и от ръчно правените свещи се носят коледни аромати на канела, портокал и ванилия. В очакване на декември….

прочети още